Alergie i nietolerancje pokarmowe

Stosowanie diety eliminującej stale lub czasowo pewne grupy pokarmów wcale nie musi wiązać się z rezygnacją ze smacznych posiłków i niedoborami składników odżywczych. Chętnie pomogę i nauczę Cię jak odpowiednio komponować posiłki i cieszyć się zdrowiem.

Która z nietolerancji lub alergii dotyczy Ciebie?

Alergie i nietolerancje pokarmowe występują w ostatnich latach coraz powszechniej. Ogólnie rzecz ujmując, są to nieadekwatne reakcje układu odpornościowego na niektóre składniki pokarmowe. Mogą prowadzić do nieprzyjemnych objawów i poważnych konsekwencji zdrowotnych, włączając w to stan bezpośredniego zagrożenia życia jakim jest wstrząs anafilaktyczny. Alergie i nietolerancje mogą rozwijać się na różnych etapach życia. Bywa, że składnik który wcześniej dana osoba mogła spożywać bez żadnych problemów, w pewnej chwili po prostu zaczyna szkodzić i wywoływać niepożądane dolegliwości.

Nietolerancja laktozy i produktów mlecznych

Nietolerancja laktozy jest skutkiem niedoboru enzymu trawiącego ten dwucukier – laktazy. Powoduje to trudności w strawieniu cukru mlecznego. Objawy takiej nietolerancji bywają bardzo nieprzyjemne i obejmują ból brzucha, wzdęcia, biegunkę czy nudności. Wybierz termin konsultacji i dowiedz się jak mogę Ci pomóc.

Nietolerancja glutenu i alergia na zboża

Nietolerancja glutenu jest tematem dosyć kontrowersyjnym. Nie zmienia to jednak faktu, że niektórzy czują się lepiej po wyłączeniu glutenu ze swojej diety. Może to wynikać m.in. z możliwego występowania tzw. nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten lub alergii na zboża. Wybierz termin konsultacji i dowiedz się jak mogę Ci pomóc.

Pozostałe nietolerancje i alergie pokarmowe

Alergie pokarmowe to reakcje układu immunologicznego na białka lub inne składniki pożywienia. Objawy takich alergii mogą obejmować pokrzywkę, obrzęk, trudności w oddychaniu, a w niektórych przypadkach nawet anafilaksję, czyli groźną dla życia reakcję alergiczną. Wybierz termin konsultacji i dowiedz się jak mogę Ci pomóc.

Często zadawane pytania na temat alergii i nietolearncji pokarmowych:

Jakie są najczęstsze objawy nietolerancji pokarmowej?

Nietolerancje pokarmowe mogą manifestować się różnego rodzaju objawami. Najczęściej są to dolegliwości z układu pokarmowego, takie jak bóle brzucha, wzdęcia, biegunka, zaparcia, nudności i wymioty. Nierzadko występują również objawy skórne, np. wysypka, obrzęk i swędzenie. Część osób z nietolerancjami pokarmowymi doświadcza objawów związanych z układem oddechowym. Mogą również wystąpić objawy ogólne, takie jak zmęczenie, osłabienie oraz bóle i zawroty głowy.

Czym różni się nietolerancja pokarmowa od alergii pokarmowej?

Nietolerancja pokarmowa jest wynikiem braku możliwości strawienia i przyswojenia pewnych pokarmów lub ich konkretnych składników, co wywołuje określone objawy. Alergia pokarmowa jest natomiast reakcją układu odpornościowego na białka pokarmowe, pochodzące ze strawionego pokarmu. Alergiczna reakcja na pokarm może powodować różne objawy, od tych łagodnych jak niestrawność czy wysypka, aż po zagrażający życiu wstrząd anafilaktyczny.

Jakie pokarmy najczęściej wywołują alergie?

Najczęstszymi pokarmami wywołującymi alergie są:

  • Mleko krowie
  • Jaja
  • Orzechy i orzeszki ziemne
  • Soja
  • Pszenica i inne zboża zawierające gluten
  • Ryby i owoce morza

Zawartość w produktach wszystkich z nich musi być przez producentów odpowiednio oznaczona na opakowaniach.

Czy nietolerancja pokarmowa może prowadzić do niedoborów pokarmowych?

Dieta eliminująca pewne produkty lub ich grupy, może faktycznie prowadzić do wykształcenia niedoborów pokarmowych. Odpowiednia edukacja żywieniowa i umiejętne wdrażanie właściwych źródeł poszczególnych składników pokarmowych, mogą jednak całkowicie wyeliminować ten problem

Czy istnieją badania genetyczne pozwalające na wykrycie nietolerancji pokarmowej?

Obecny stan wiedzy naukowej nie pozwala na wyodrębnienie badań genetycznych, które umożliwiałyby wykrycie nietolerancji pokarmowej.