Anemia i niedobory pokarmowe

Niedobory pokarmowe, pomimo łatwego dostępu do pożywienia i jego dużej różnorodności, wciąż pozostają istotną przyczyną wielu problemów zdrowotnych. Przetworzona i monotonna dieta oraz zbyt niska podaż kalorii, sprzyjają powstawaniu niedoborów. Nauczę Cię jak komponować posiłki i jakie produkty wybierać, aby ich uniknąć.

Który z niedoborów lub schorzeń dotyczy Ciebie?

Niedobory pokarmowe mogą być wywołane niedostateczną podażą pewnych składników lub zaburzeniami w ich wchłanianiu.  Niedobory pokarmowe są częste na całym świecie, zwłaszcza w krajach rozwijających się, gdzie ogólnie niedożywienie jest bardzo często spotykanym problemem. Mogą one prowadzić m.in. do anemii, osłabienia układu odpornościowego oraz zaburzeń hormonalnych. Warto więc zwrócić uwagę na jakość swojej diety i regularnie wykonywać badania, aby móc zapobiegać niedoborom pokarmowym i utrzymać zdrowie.

Anemia z niedoboru żelaza

Niedobór żelaza w organizmie prowadzi do zmniejszenia zawartości hemoglobiny w erytrocytach, a co za tym idzie niedoboru tlenu w tkankach. Anemia z niedoboru żelaza objawia się m.in. zmęczeniem, osłabieniem, bladością skóry oraz kołataniem serca. Wybierz termin konsultacji i dowiedz się jak mogę Ci pomóc.

Anemia z niedoboru witamin z grupy B

Ten rodzaj anemii wynika z niedoboru jednej lub kilku spośród witamin z grupy B: B6, B12, a także kwasu foliowego. Jest najczęściej występującą formą niedokrwistości, w której powstawanie czerwonych krwinek zostaje zaburzone, a ich zdolność do trasportu tlenu spada. Wybierz termin konsultacji i dowiedz się jak mogę Ci pomóc.

Inne niedobory pokarmowe

Objawy zależą od składnika, którego brakuje w organizmie. Mogą obejmować osłabienie, zmęczenie, problemy skórne, zaburzenia trawienia, objawy neurologiczne i niedokrwistość. Zróżnicowana dieta zmniejsza ryzyko ich wystąpienia, a zwiększenie spożycia wybranych grup produktów może wspierać proces uzupełnienia niedoborów. Wybierz termin konsultacji i dowiedz się jak mogę Ci pomóc.

Często zadawane pytania na temat anemii i niedoborów pokarmowych:

Jakie są objawy niedoboru żelaza?

Objawów niedoboru żelaza jest wiele. Mogą one obejmować dolegliwości takie jak:

  • przewlekłe zmęczenie i osłabienie organizmu,
  • bóle głowy,
  • bladość powłok (skóry, śluzówek)
  • kruche i łamliwe paznokcie,
  • łamliwe i przesuszone włosy,
  • zawroty głowy,
  • duszność,
  • uczucie zimnych dłoni i stóp,
  • nieregularne i skąpe miesiączki,
  • brak apetytu,
  • osłabienie odporności

Czy metformina może prowadzić do niedoborów pokarmowych?

Badania sugerują, że metformina może wpływać na wchłanianie witaminy B12. W dłuższej perspektywie może to prowadzić do jej niedoboru. Osoby regularnie zażywające leki, zawierające tę substancję, powinny monitorować poziom witaminy B12 we krwi. Objawami sugerującymi występowanie niedoboru witaminy B12 mogą być: zmęczenie, osłabienie, zaburzenia nastroju, a także problemy z układem nerwowym i pokarmowym.

Czy dieta wegetariańska wiąże się z powstawaniem niedoborów pokarmowych?

Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska jest zdrowa i dostarcza wszystkich niezbędnych do zachowania zdrowia składników pokarmowych. Należy jednak zwrócić szczególną uwagę na odpowiedni dobór składników i ich różnorodność w diecie. Osoby na diecie wegetariańskiej są statystycznie bardziej narażone na wykształcenie niedoborów niektórych składników odżywczych, głównie białka, żelaza, cynku, wapnia, witaminy B12 oraz kwasów tłuszczowych omega-3.