Natalia
Burczyk
dietetyczka w Elblągu, asystentka żywienia
Dieta niskowęglowodanowa
Spis treści
Czym jest dieta niskowęglowodanowa?
To ile tych węglowodanów?
Korzyści zdrowotne diety niskowęglowodanowej
Wyrównanie glikemii
Zwiększenie uczucia sytości i kontrola masy ciała
Redukcja masy ciała u osób z cukrzycą
Poprawa profilu lipidowego
Dieta niskowęglowodanowa – czy warto?
Źródła
Czym jest dieta niskowęglowodanowa?
Nietrudno jest się domyślić, że pod tą nazwą kryje się dieta, której założenia uwzględniają niższą niż standardowo, podaż węglowodanów w diecie. W zależności od rodzaju i celu takiej diety, możesz zastosować zmienne proporcje makroskładników. Wbrew pozorom dieta low carb może stać się łatwym i intuicyjnym modelem żywieniowym, którego stosowanie wcale nie wiąże się z dużymi restrykcjami.
To ile tych węglowodanów?
Odpowiedź na to pozornie proste pytanie może okazać się nieco bardziej zawiła, niż Ci się wydaje. Podczas komponowania jadłospisu, w standardowym modelu diety low carb, zwykle wychodzi się od następującej proporcji makroskładników:
W zależności od Twojej aktywności, sprawności procesów metabolicznych i innych parametrów, ten stosunek może jednak ulegać zmianie. Możesz odpowiednio zmodyfikować proporcje makroskładników, nie tracąc korzyści zdrowotnych, jakie może przynieść dieta low carb.
Jeżeli nie wiesz jak oszacować proporcje makroskładników, odczuwasz skutki uboczne w związku z obniżeniem spożycia węglowodanów lub po prostu wydaje Ci się to nieco zbyt skomplikowane, zwróć się o pomoc do odpowiedniego specjalisty.
Korzyści zdrowotne diety nieskowęglowodanowej
Ostatnimi czasy wiele się mówi o redukcji udziału węglowodanów w diecie jako o magicznej recepcie na utratę masy ciała. Zachowaj jednak w tej kwestii zdrowy rozsądek. Jeśli wybór tego modelu żywieniowego miałby być spowodowany jedynie chęcią zrzucenia kilku kilogramów to możesz mieć pewność, że zachowywanie założeń low carb nie jest wcale konieczne.
Wyrównanie glikemii
Dieta o obniżonej podaży węglowodanów może być przydatnym narzędziem w stabilizacji poziomu cukru we krwi. Posiłki zawierające mniej węglowodanów mają siłą rzeczy niższy indeks glikemiczny.Jest to równoznaczne ze stabilnym uwalnianiem składników energetycznych do krwi i pozwala zachować sytość na dłużej. Może być to korzystne rozwiązanie zarówno dla osób z cukrzycą, jak i powszechnie występującą obecnie insulinoopornością.
Zwiększenie uczucia sytości i kontrola masy ciała
Jednym z głównych powodów, dla których ludzie wybierają dietę niskowęglowodanową, jest kontrola masy ciała. Ograniczenie węglowodanów na rzeczy białka i tłuszczów sprawia, że posiłki mają znacznie wyższy indeks sytości. Dzięki temu możesz odczuć zmniejszenie dotychczasowego apetytu. Co za tym idzie – intuicyjnie zmniejszysz spożycie kilokalorii i zredukujesz masę ciała.
Pamiętaj jednak, że absolutnie nie oznacza to że węglowodany tuczą. Raz jeszcze warto zaznaczyć, że taki sam lub podobny efekt, możesz uzyskać, stosując także inne modele żywieniowe.
Redukcja masy ciała u osób z cukrzycą
Badania wykazują, że dieta niskowęglowodanowa może przysłużyć się utracie masy ciała, także u osób z cukrzycą typu 1 i 2. Szczególnie w przypadku tej pierwszej, należy jednak zachować ostrożność. Interwencja żywieniowa powinna być przemyślana i poprzedzona odpowiednim przygotowaniem merytorycznym.
Zanim zdecydujesz się na wprowadzanie restrykcji do swojej diety, spróbuj lepiej poznać swój organizm oraz jego potrzeby. Dzięki temu zmiany, które wdrożysz, przysłużą się Twojemu zdrowiu i samopoczuciu, a nie będą stanowiły dla nich zagrożenia.
Poprawa profilu lipidowego
Dieta niskowęglowodanowa może pomóc w zmniejszeniu stanów zapalnych w organizmie. Co świecie dietetyki – również może mieć duży potencjał przeciwzapalny. Wszystko zależy od Twojej istotne – każdy model żywieniowy, którego bezpieczeństwo jest powszechnie uznawane w wiedzy. Jeśli nauczysz się bazować na odpowiednich produktach, Twoje zdrowie i samopoczucie z pewnością dużo zyskają. Właśnie dlatego warto jest sięgać po porady specjalistów, którzy pokazują jak się do tego zabrać.
Dieta niskowęglowodanowa – czy warto?
Dieta niskowęglowodanowa bez wątpienia może być skutecznym sposobem na kontrolę masy ciała i poprawę zdrowia. Dla wielu osób może okazać się przyjemnym i intuicyjnym modelem żywieniowym, który na długo zagości w ich jadłospisie. Szczególnie dobrze sprawdzi się u osób o niskiej aktywności fizycznej, które większość swojego czasu spędzają w pracy i w domu.
Powodzenie takiej interwencji żywieniowej musi się jednak opierać na edukacji i umiejętnym doborze źródeł tłuszczów i białka. Przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety, szczególnie tej z grupy diet eliminacyjnych, zawsze warto skonsultować się z kimś, kogo wiedza w tym zakresie jest szersza. Dzięki temu nie zniechęcisz się niepowodzeniami i skutkami ubocznymi.
Źródła:
Janowska, M., Rogacka, K., Pyrak, B., Kędziora-Kornatowska, K,. Health consequences of using special diets with restricted carbohydrate consumption. Journal of Education, Health and Sport. Online. 22 March 2022. Vol. 12, no. 3, pp. 173-183.
Bolla, Caretto, Laurenzi, Scavini & Piemonti. (2019). Low-Carb and Ketogenic Diets in Type 1 and Type 2 Diabetes. Nutrients, 11(5), 962.
McKenna, L. A., Drummond, R. S., Drummond, S., Talwar, D., & Lean, M. E. (2013). Seeing double: the low carb diet. BMJ, 346 (may01 2), f2563.
Zielińska, M., & Buczkowska-Radlińska, J. (2018). Wpływ diety niskowęglowodanowej na stan zdrowia człowieka. Pomeranian Journal of Life Sciences, 63(4).