Natalia
Burczyk

dietetyczka w Elblągu, asystentka żywienia

Insulinooporność 

Spis treści

Czym jest insulinooporność?

Kto  jest zagrożony rozwojem insulinooporności?

Nadwaga, otyłość i zespół metaboliczny
Czynniki osobnicze i środowiskowe

Jak diagnozuje się insulinooporność?

HOMA-IR
Euglikemiczna klamra insulinowa

Dieta w insulinooporności

Dlaczego dieta jest istotnym elementem leczenia?

Jak dietetyk może wspierać leczenie insulinooporności?

Zaplanowanie interwencji żywieniowej
Edukacja żywieniowa
Cele dietoterapii w insulinooporności

Źródła

Czym jest insulinooporność?

Insulinooporność to stan, w którym komórki stają się mniej podatne na działanie insuliny. W wyniku tego zjawiska większe ilości hormonu są potrzebne do wychwytu takiej samej ilości glukozy z krwi przez komórki. Insulinooporność jest kluczowym czynnikiem rozwoju cukrzycy typu 2. Niektóre dane wskazują, że insulinooporność zaczyna się rozwijać nawet na 10-20 lat przed wystąpieniem objawów cukrzycy.

Insulinooporność powstaje m.in. w wyniku nadwyżki energii w komórkach. Prowadzi to do upośledzenia sygnalizacji insuliny i spalania glukozy w m.in. w mięśniach szkieletowych czy sercu. Oprócz nadmiernego spożycia kalorii do rozwoju insulinooporności przyczyniają się również choroby przebiegające z przewlekłym stanem zapalnym, np. choroby nowotworowe.

Kto jest zagrożony rozwojem insulinooporności?

Dieta MIND jest  zalecana przede wszystkim zdrowym ludziom w średnim wieku. Odżywianie się zgodnie z zaleceniami diety MIND wspomaga pamięć, zmniejsza chroniczny stres, spowalnia rozwój procesów otępiennych i neurodegeneracyjnych. Tym samym może przyczynić się do odsunięcia w czasie momentu, gdy Twój umysł stanie się m.in. mniej wydajny i pojawią się pierwsze problemy z koncentracją i pamięcią.

Nadwaga, otyłość i zespół metaboliczny

Insulinooporność jest ściśle powiązana z nadwagą i otyłością . Oprócz tego jest kluczowym elementem zespołu metabolicznego, czyli coraz częściej diagnozowanego zespołu nieprawidłowości, obejmującego otyłość brzuszną, podwyższone ciśnienie krwi, a także zaburzenia gospodarki cukrowej oraz lipidowej.

Czynniki osobnicze i środowiskowe

Insulinooporność to złożony stan, na który wpływają różne czynniki, takie jak pochodzenie etniczne, wiek i budowa ciała. Nie bez znaczenia są również czynniki środowiskowe, takie jak siedzący tryb życia i brak ruchu. Dlatego też modyfikacja stylu życia i odpowiednia dieta pełnią szczególnie istotną rolą w ograniczaniu ryzyka rozwoju zaburzeń metabolicznych.

Jak diagnozuje się insulinooporność?

O tym, że komóki Twojego ciała wykazują insulinooporność może świadczyć wiele zmiennych. Oprócz oczywistych parametrów opisujących stan gospodarki cukrowej, takich jak glukoza na czczo, insulina na czczo czy hemoglobina glikowana mogą to być również parametry związane z profilem lipidowym, a nawet łatwe do oceny za pomocą podstawowych narzędzi pomiarowych obwód pasa i wartości wskażnika BMI.

HOMA-IR

Insulinooporność można zdiagnozować różnymi metodami, które oceniają reakcję organizmu na insulinę. Powszechnym podejściem jest wykorzystanie wskaźnika HOMA-IR. Jest to prosta i dokładna metoda oceny insulinooporności, szeroko stosowana do oceny jej poziomu, a do obliczenia tego wskaźnika potrzebne jest jedynie oznaczenie poziomu glukozy i insuliny we krwi na czczo.

Euglikemiczna klamra insulinowa

Kolejnym kryterium diagnostycznym insulinooporności jest euglikemiczna klamra insulinowa, która jest uważana za złoty standard w diagnostyce. jest ona jednak pojęciem bardzo złożonym, a jej przeprowadzenie wymaga warunków szpitalnych. Jest również inwazyjna i kosztowna, co sprawia że stosowana jest zwykle tylko w badaniach naukowych. 

Dieta w insulinooporności

Interwencje żywieniowe odgrywają kluczową rolę w leczeniu insulinooporności. Można je przeprowadzać na różne sposoby, np. poprzez zmniejszenie indeksu i ładunku glikemicznego diety, zmniejszenie spożycia węglowodanów czy zwrócenie uwagi na odpowiednie spożycie błonnika pokarmowego, co może przyczynić się do ułatwienia kontroli masy ciała i poprawy zdrowia metabolicznego. Również zastosowanie diet ze zmniejszoną zawartością węglowodanów (low carb, keto) skutkowała w badaniach zwiększeniem wrażliwości na insulinę.

Dlaczego dieta jest istotnym elementem leczenia?

Zmiana stylu życia może korzystnie oddziaływać na insulinooporność z kilku powodów:

      • Wpływ na wrażliwość insulinową: Odpowiednia dieta i aktywność fizyczna mogą znacząco poprawić wrażliwość komórek na insulinę.
      • Zmniejszenie masy ciała: Nadwaga i otyłość często towarzyszą insulinooporności. Utrata zbędnych kilogramów pomaga w poprawie metabolizmu glukozy.
      • Regulacja poziomu glukozy we krwi: Zdrowa dieta i regularne ćwiczenia pomagają utrzymać stabilny poziom glukozy.
      • Zmniejszenie stanu zapalnego: Odpowiedni styl życia może redukować chroniczny stan zapalny w organizmie, który przyczynia się do insulinooporności.
      • Zapobieganie powikłaniom: Prawidłowy styl życia zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób sercowo-naczyniowych.

Jak dietetyk może wspierać leczenie insulinooporności?

Zaplanowanie interwencji żywieniowej

Interwencje żywieniowe odgrywają kluczową rolę w leczeniu insulinooporności. Można je przeprowadzać na różne sposoby, np. poprzez zmniejszenie indeksu i ładunku glikemicznego diety, zmniejszenie spożycia węglowodanów czy zwrócenie uwagi na odpowiednie spożycie błonnika pokarmowego, co może przyczynić się do ułatwienia kontroli masy ciała i poprawy zdrowia metabolicznego. Również zastosowanie diet ze zmniejszoną zawartością węglowodanów (low carb, keto) skutkowała w badaniach zwiększeniem wrażliwości na insulinę.

Edukacja żywieniowa

Istotnym elementem pracy dietetyka jest edukacja żywieniowa. Obejmuje ona naukę prawidłowych wyborów żywieniowych, nawyk i umiejętność czytania etykiet produktów oraz planowania posiłków we własnym zakresie. Edukacja obejmuje również naukę odpowiedniego komponowania posiłków, higieny i kolejności spożywania poszczególnych elementów posiłku oraz zasad uzupełniania diety o produkty zawierające składniki pokarmowe, które wpływają na ogólny dobrostan organizmu.

Proces dietoterapii jest dynamiczny i wymaga regularnego monitorowania. Dietetyk przeprowadza wizyty kontrolne, podczas których ocenia postępy i w razie potrzeby modyfikuje zalecenia. Jeśli pacjent zmaga się z nadwagą, specjalista pomaga w bezpiecznej i zdrowej redukcji masy ciała. Pamiętaj, że dietoterapia nie jest jedynym elementem leczenia. Najskuteczniejsze postępowanie obejmuje wielodyscyplianarne wsparcie, w którym oprócz diety istotne są także zalecenia lekarskie i odpowiednio dobrana aktywność fizyczna.

Cele dietoterapii w insulinooporności

Celem długoterminowym dietoterapii jest nie tylko doraźna poprawa stanu zdrowia, ale przede wszystkim wypracowanie trwałych nawyków żywieniowych. Dietetyk pomaga pacjentowi w stopniowym wprowadzaniu zmian, które z czasem stają się naturalnym elementem codziennego życia. Dzięki temu nie tylko poradzisz sobie z insulinoopornością, ale także poprawisz swój ogólny stan zdrowia i jakość życia.

Źródła:

Chen, Y., Qiu, C., Yu, W., Shao, X., Zhou, M., Wang, Y., & Shao, X. (2021). The relationship between brain glucose metabolism and insulin resistance in subjects with normal cognition – a study based on 18F-FDG PET. Nuclear Medicine Communications43(3), 275–283

Choi, Y.-E., Kim, J.-H., & Yun, Y.-D. (2013). Relationship of Physical Impairment, function and Insulin Resistance in stroke patients. International Journal of Contents9(3), 62–66.

Delinikolova, E., & Jankuloska, V. (2022). THE INFLUENCE OF CERTAIN LEADING FACTORS ON THE DEVELOPMENT OF INSULIN RESISTANCE AND PROPOSED DIETARY MODELS AS NUTRITION THERAPY. KNOWLEDGE – International Journal54(3), 431–436.

Després, J.-P., & Brewer, H. B. (2008). Metabolic syndrome: the dysmetabolic state of dysfunctional adipose tissue and insulin resistance. European Heart Journal Supplements10(suppl_B), B1—B3. 

Franz, M. J. (2007). Themed Review: Lifestyle Interventions Across the Continuum of Type 2 Diabetes: Reducing the Risks of Diabetes. American Journal of Lifestyle Medicine1(5), 327–334.

Lebovitz, H. (2001). Insulin resistance: definition and consequences. Experimental and Clinical Endocrinology & Diabetes109(Suppl 2), S135—S148.

McAuley, K. A., Smith, K. J., Taylor, R. W., McLay, R. T., Williams, S. M., & Mann, J. I. (2005). Long-term effects of popular dietary approaches on weight loss and features of insulin resistance. International Journal of Obesity30(2), 342–349.

Rutter, M. K., Meigs, J. B., Sullivan, L. M., D’Agostino, R. B., & Wilson, P. W. (2005). Insulin Resistance, the Metabolic Syndrome, and Incident Cardiovascular Events in the Framingham Offspring Study. Diabetes54(11), 3252–3257.

Shulman, G. I. (2000). Cellular mechanisms of insulin resistance. Journal of Clinical Investigation106(2), 171–176.

Zimmet, P., Magliano, D., Matsuzawa, Y., Alberti, G., & Shaw, J. (2005). The Metabolic Syndrome: A Global Public Health Problem and A New Definition. Journal of Atherosclerosis and Thrombosis12(6), 295–300.