Zaburzenia gospodarki cukrowej
Odpowiednia dieta to klucz do poprawy zdrowia i samopoczucia dla osób z zaburzeniami gospodarki cukrowej. Insulinooporność i nieprawidłowa tolerancja glukozy, cukrzyca typu II, czy hipoglikemia reaktywna występują coraz powszechniej. Sprawdź, co kryje się pod tym pojęciami i jak mogę Ci pomóc.
Które z zaburzeń dotyczy Ciebie?
Zaburzenia gospodarki cukrowej to zespół dolegliwości i chorób, w których organizm nie jest w stanie prawidłowo regulować poziomu cukru we krwi. Obecnie do najczęstszych tego typu zaburzeń należą cukrzyca typu 1 i 2, hipoglikemia reaktywna, insulinooporność oraz zespół metaboliczny. Wszystkie wymienione jednostki mogą prowadzić do rozwoju bardzo poważnych powikłań. Z tego względu szczególne istotne jest ich wczesne rozpoznanie i skuteczne leczenie.
Insulinooporność
To zaburzenie metaboliczne powoduje, że komórki organizmu stają się mniej wrażliwe na działanie insuliny, co prowadzi do wzrostu poziomu glukozy we krwi. Postępujaca hiperglikemia może z kolei znacząco zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu II i jej powikłań w przyszłości. Wybierz termin konsultacji i dowiedz się jak mogę Ci pomóc.
Cukrzyca typu II
W przebiegu tej choroby komórki organizmu stają się mniej wrażliwe na insulinę. Powoduje to, że glukoza nie jest prawidłowo przetwarzana i gromadzi się we krwi, co z kolei może prowadzić do poważnych powikłań, np. uszkodzenia naczyń krwionoścnych i nerwów. Wybierz termin konsultacji i dowiedz się jak mogę Ci pomóc.
Cukrzyca typu I
To choroba autoimmunologiczna, w której układ odpornościowy niszczy komórki beta trzustki, produkujące insulinę. Brak insuliny prowadzi do zwiększenia poziomu glukozy we krwi. Uniknięci powikłań hiperglikemii wymaga regularnego podawania insuliny z zewnątrz. Wybierz termin konsultacji i dowiedz się jak mogę Ci pomóc.
Często zadawane pytania na temat zaburzeń gospodarki cukrowej:
Czym są zaburzenia gospodarki cukrowej?
Zaburzenia gospodarki cukrowej to stany, w których organizm nie jest w stanie prawidłowo regulować poziomu cukru we krwi. Może to prowadzić do różnych chorób i powikłań zdrowotnych, np. insuliooporności, cukrzycy czy hipoglikemii reaktywnej.
Jakie są przyczyny zaburzeń gospodarki cukrowej?
Przyczyny zaburzeń gospodarki cukrowej są dosyć złożone. Wśród najważniejszych składowych wymienia się predyspozycje genetyczne, nadmierne spożycie cukru i tłuszczów nasyconych, brak aktywności fizycznej, stres i zaburzenia hormonalne.
Jakie są objawy zaburzeń gospodarki cukrowej?
Objawy zależą od rodzaju zaburzenia i mogą być różnorodne. Dosyć uniwersalne i najczęściej występujące to np. wzmożone pragnienie, zmęczenie, osłabienie, zawroty głowy, problemy z widzeniem, ciągłe uczucie głodu lub sytości, a także trudności z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Jakie są sposoby leczenia zaburzeń gospodarki cukrowej?
Leczenie zaburzeń gospodarki cukrowej obejmuje zwykle zmiany stylu życia, na które składają się m.in. optymalizacja sposobu żywienia, zwiększenie aktywności fizycznej, a także regularne badania lekarskie. Często niezbędne jest także stosowanie odpowiednich leków, takich jak insulina lub doustne leki przeciwcukrzycowe. Zaproponowane leczenie zależy od rodzaju choroby i stopnia jej zaawansowania.
Czy można zapobiec zaburzeniom gospodarki cukrowej?
Niektórym z zaburzeń gospodarki cukrowej można zapobiec stosując zdrową i zbilansowaną dietę oraz aktywność fizyczną. Pomocne może okazać się ograniczenie w codziennej diecie spożycia cukrów prostych i wysokoprzetworzonych produktów. W niektórych przypadkach może pomóc odpowiednia suplementacja.
Co oznacza hipoglikemia?
Hipoglikemia to stan, gdy stężenie glukozy we krwi spada poniżej wartości referencyjnych. Zwykle mówi się o hipoglikemii, kiedy poziom glukozy spada poniżej 70 mg/dL. Objawami hipoglikemii są m.in. uczucie głodu, drżenie rąk i zawroty głowy. W cięższych przypadkach może prowadzić nawet do utraty przytomności i śpiączki.
Co oznacza hiperglikemia?
Hiperglikemia to stan, w którym stężenie glukozy we krwi jest zbyt duże. Zwykle o hiperglikemii mówi się wtedy, gdy poziom glukozy wynosi powyżej 126 mg/dL na czczo. Zbyt duża ilość glukozy we krwi może prowadzić do uszkodzenia komórek organizmu. Prowadzi to do poważnych powikłań, takich jak np. uszkodzenie nerek (nefropatia), narządu wzroku (retinopatia) czy układu sercowo-naczyniowego.